RBT

R.B.T. prinsipper for Rehabilitering/Behandling/Terapi

TRYKK PÅ BILDET for å laste ned større versjon

ROE

Etter skader, operasjoner, og ved ulike smertetilstander, er det viktig at du får nok hvile og ro. For tidlig og tung belastning kan medføre at du produserer ugunstig mye beskyttelsesmeldinger med smerte, og i ytterste konsekvens gjøre skade. Men ikke ro det for mye, da dette kan skape inaktivitet og forfall, slik at du blir mindre robust med tiden. Husk at kroppen er fantastisk til å reparere skader. Og fremfor alt, husk at det er du som produserer beskyttelsesmeldingene for å hjelpe deg selv, og at meldingene oftest kommer i god tid før du skader deg. Dette er i utgangspunktet et meget konstruktivt system. Ikke bli din egen fiende ved å la ditt eget beskyttelsessystem styre livet, som når du unngår meningsfulle aktiviteter. Men trosse heller ikke meldingene for mye. Vær snill med deg selv, søk etter den gylne middelveien.


BYGGE

I tillegg til å roe nok, men ikke for mye, bør du bygge deg gradvis opp til å tåle det som er meningsfullt i livet. Dette er essensen i rehabilitering, behandling og terapi. Husk at å bygge kan ta tid. Å bare roe uten å bygge, er nesten aldri det beste. Det finnes alltid noen smarte ting, og noen mindre smarte ting å gjøre. Det kan være smart å belaste andre deler av kroppen, holde meningsfulle aktiviteter i gang, og ikke minst belaste den aktuelle delen av kroppen passe mye, passe ofte, med god hvile imellom. Husk at enkelte nedturer med mer beskyttelsesmeldinger oftest er en del av en nyttig læringsprosess.


TRYGGE

I tillegg til å roe og bygge, er det viktig at du er trygg. Det geniale er at ved å roe og bygge så blir du med tiden tryggere, ved at du lærer av dine erfaringer. Motsatt kan trygghet, for eksempel via oppdatert kunnskap, være et godt fundament for å roe og bygge. Spør deg selv om du, dine nærmeste, og eventuelt din behandler, hjelper deg til å roe, bygge og bli trygg.


KOMFORT SONEN

Med tiden, av og til brått, men ofte gradvis, kan komfortsonen utvide seg. Vær snill med deg selv. Med trygghet og fornuftig bygging kan du bevege deg mot dine verdier og mål (V.M.).


VARIASJON

Forvent variasjon, for det er naturlig, alt går i bølger, også innen hvor mye beskyttelsesmeldinger med smerte du produserer.


T-er

Ting Tar Tid, vær Tålmodig, ikke Trosse, Tirre, Trigge eller Trompe, men vær Tøff nok til å Tørre å bruke kroppen, du er Tilpasningsdyktig, kan gå Trappa og gradvis Takle mer, du kan Trene og Trimme, skal du gå i Terapi så finn noen du har Tillit til, bygg selvTillit og mestringsTillit, vær aktiv og gjør det du kan for å Trives, eventuelle skader Tilheles, vær Takknemlig, Tilgi deg selv og andre, vær alltid Trofast til dine verdier.


RBT prinsippene kan du bruke selv, du kan diskutere dem med andre, og du kan benytte dem i samråd med din behandler. Lykke til…